Zhubněme trošku, využitím vosku

Nadpis článku parafrázuje jedno z možných využití včelího vosku v kuchyni. Než si ale povíme konkrétně, o co se jedná, podívejme se nejprve, co ve skutečnosti včelí vosk je a jak vzniká.

Vznik včelího vosku, aneb když se včela potí

Vosk (neplést s parafínem), je jedním ze včelích produktů a je tedy produkován přímo včelami. Jak již víme z informací uvedených na stránce Co lze najít v medu, vosk je tvořen estery vyšších mastných kyselin a je tvořen ve voskotvorných žlázách včelích dělnic. Tyto žlázy (mikroskopické otvory) se nachází na spodní straně včelího zadečku a při zvýšené námaze jimi tryská sekret – včelí vosk. Sekret pak na vzduchu tuhne a vytvoří na těle včely malinkou šupinku. Šupinky vosku buď pak bez užitku padají na zem či na dnu úlu, nebo je včely dále zpracují svými kusadly a slinami a staví z nich voskové dílo tzv. včelí plást. Na vytvoření jednoho kilogramu vosku včely spotřebují, chcete-li propotí, 3kg ale někdy až 10kg medu a kolem 50g pylu.

voskové šupinky

Včelí plást, dílo génia

Přesto, že pointou článku je zejména využíti vosku pro člověka, nelze se nepozastavit nad tím, jak důmyslné architektonické dílo jím včely staví. Voskový plást je tvořen pravidelnými šestibokými útvary nazývané buňky. Včely je používají k uskladnění medu, pylu a samozřejmě také ke kladení vajíček a výchově nových mladých včel. K tomu všemu musí posloužit buňky shodné velikosti* tak, aby spotřeba materiálu byla co nejmenší, prostor byl využit co možná nejefektivněji a celá stavba se nezhroutila a byla dostatečně pevná. Včelám se všechny tyto požadavky podařilo naplnit právě šestibokými buňkami a ani moderní inženýrství, se všemi svými modely a počítači, nedokázalo doposud nelézt efektivnější řešení této trojkombinace  

včelí dílo

Jak využít včelí vosk

Konečně se tedy dostáváme k tomu, jaký užitek může tento “včelí pot” přinést člověku. Včelí vosk je využíván při výrobě svíček, kosmetice, farmacii i potravinářském průmyslu.

Výroba svíček

Svíčky ze včelího vosku se zpravidla vyrábí stáčením voskových mezistěn nebo litím roztaveného vosku do silikonových či jiných forem. Dalším, spíše starším způsobem, je smáčení knotu ve voskové lázni. Po každém namočení knotu na něm ulpí rozehřátý vosk a po ztuhnutí se proces opakuje, dokud nemá svíčka požadovanou tloušťku.

Kosmetika a farmacie

V kosmetice je včelí vosk přidáván do krémů a mastí, kde zvyšuje tuhost produktu a slouží také k vytvoření jisté ochranné bariéry na pokožce. Toho se využívá jak v ochranných tak hydratačních krémech. Používá se také například při výrobě balzámů na rty. Ve farmacii se pak může vosk nacházet v potahové vrstvě tablet a zpomalit tak jejich rozpouštění.

Potravinářství

V potravinářství se vosk používá jako ochranný film na ovoci, kde zabraňuje vysychání. Pro trávící soustavu člověka je vosk inertní – netečný a nemá díky tomu žádné vedlejší účinky. Dříve se hojně využíval při leštění a ochranně jablek, dnes například tvoří vrchní vrstvu lentilek (E901).

A jak je to s tím hubnutím?

Právě díky tomu, že vosk není lidským metabolizmem nijak zpracován, můžeme ho využít při pečení a smažení místo tuku. Můžeme jím vytřít plech, usmažit na něm řízky či jiný pokrm, který se tak stává dietním, protože neobsahuje zvýšené množství oleje. Navíc se vám v kuchyni rozvine příjemná přírodní vůně, která například při pečení medových perníčků nádherně doplní sváteční atmosféru.

Tedy vzhůru do kuchyně a zhubněme do plavek! 🙂

 

* Včely staví buňky v zásadě ve dvou různých velikostech a to podle toho, zda je buňka určena pro výchovu mladých trubců či dělnic. Trubčí buňky mají větší průměr.

Komentáře jsou vypnuty.