Včelí jed je mocná zbraň, kůži svoji dobře chraň

včela

I když nadpis článku nabádá k nejvyšší obezřetnosti a ochraně před útokem včely, mohlo by se stát, že po přečtení článku nějaké to žihadlo včelám rádi odpustíte. Ptáte se proč? Včelí jed totiž není jen neužitečná bolest působící tekutina. Pojďme společně odhalit některá další fakta. Včelí jed je tvořen jedotvornou…

Celý článek

Zhubněme trošku, využitím vosku

Nadpis článku parafrázuje jedno z možných využití včelího vosku v kuchyni. Než si ale povíme konkrétně, o co se jedná, podívejme se nejprve, co ve skutečnosti včelí vosk je a jak vzniká. Vznik včelího vosku, aneb když se včela potí Vosk (neplést s parafínem), je jedním ze včelích produktů a…

Celý článek

Sršeň obecná, užitečná služebná

Dnešní článek není pravda přímo o medu, velmi úzce však souvisí s naším minulým článkem o včelím rojení. Kromě včelího roje totiž zpravidla bezdůvodnou, zato ovšem téměř hororovou hrůzu vyvolává také přítomnost a bzučení hmyzu, jehož jméno zní: sršeň obecná. Zkuste ale nyní na chvíli opustit hrůzostrašné představy a vydejte se…

Celý článek

Roj, který se v máji rojí, za plnou fůru sena stojí

včelí roj

Včelí roje patří u laické veřejnosti stále k velmi obávaným jevům přírody. Vyjma jedinců se silnou alergickou reakcí na včelí bodnutí k tomu však není pražádný důvod. Včelí roj je shluk včelích dělnic, trubců a jedné královny, zpravidla o počtu 10-20.000 jedinců, který vyhledává nový domov. Proč se ale včely rojí? Roj…

Celý článek

Pampeliškový med – sladká jarní pochoutka

pampeliška

I když jaro je teprve ve svém začátku a svůj příchod nám prozatím zvěstuje spíše prostřednictvím sněženek a bledulí, již za pár týdnů se rozsvítí louky žlutými kloboučky pampelišek. A právě tomuto kvítku, smetánce lékařské, a pochoutce zvané pampeliškový med se budeme věnovat ve dnešním článku. Hned na úvod je třeba…

Celý článek